pátek 20. listopadu 2015

Jacques Genin

Možná jste už po Vánocích přeslazení a cukroví nechcete na další rok anu vidět. Možná se letos konečně pustíte do předsevzetí zahájit dietu. Podle mě je ale život příliš krátký na to, abyste si odpírali něco, co máte rádi. A pokud sáhnete po sladkostech a čokoládě prvotřídní kvality, rozhodně špatně neuděláte. Spoustu takových dobrot najdete v butiku Jacques Genin v Paříži. Jsou tam dva, ale rozhodně zamiřte do toho v Marais. Jeho součástí je totiž i laboratoř, ve které se dostávají na světlo světa všechny poklady pro oba butiky. Jacques si vlastní čokoládu nevyrábí. Vybírá si jen ty nejlepší směsi z Venezuely, Ekvádoru, Madagaskaru nebo Trinidadu. Kromě klasických a dokonale provedených ganache s mandlemi, lískovými oříšky, kokosem nebo pomerančem se nebojí inovací.
 Za vyzkoušení rozhodně stojí kaštanový med, tonka fazolky, sečuánský pepř, zázvor, grep, bergamot, koriandr, bazalka, rozmarýn nebo anýz. Oprávněně je Jacques Genin považován kritikem Mortem Rosenblumem za jednoho z nejlepších chocolatiérů světa.
Čokoláda není tím jediným, v čem je Jacques expert. Mezi další unikáty patří jeho karamelky a ovocné želé. želé, přestože je obalené v cukru, vůbec není extrémně sladké a chutě jednotlivých druhů ovoce hrají hlavní roli. Konzistence je jemná a hladká. Jemnou kyselinku má úžasná kombinace manga a mučenky, citron nebo krvavý pomeranč, naopak sladší je liči, maliny nebo ananas.
A protože rád překonává hranice, v prosinci představil novou kolekci želé zeleninových. Je jediným cukrářem, který něco podobného zkusil a vyplatilo se mu to. V kolekci najdete okurku, rajče, mrkev, červenou řepu a papriku. Všechny jsou výrazné a rozpoznatelné se zavřenýma očima, přesto příjemně sladké v kombinaci s cukrem na povrchu. Musíte překonat předsudky, že zelenina do sladkostí nepatří.
Něco takového by si neměl nechat ujít žádný milovník sladkého.
Jacques je v laboratoři téměř nonstop. Pokud se s ním dáte do řeči, pochopíte, že je svým způsobem blázen. Blázen, který svým zákazníkům ukazuje svou osobnost a duši ve všem, co dělá.


Forbes 1/2015

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...