Doktorka Linda Bartoshuková a jeji tým z floridské univerzity přinesli důkaz, že pravým důvodem vnímání sladké chuti ovoce není fruktóza, kterou cítíme na jazyku, ale aroma. Při výzkumu respondenti ochutnali 152 různých druhů rajčat, u každého z nichž byl předtím pečlivě zaznamenán podíl glukózy, fruktózy a kyselin. Respondenti překvapivě označovali jako nejsladší ta rajčata, jejichž hladina cukru nebyla v žádném případě nejvyšší. Podobně dopadl i srovnávací test jahod a borůvek. Jahody mají procent cukru o mnoho méně, ale oproti borůvkám je jejich aroma mnohonásobně intenzivnější. A respondenti téměř ze sta procent označili jako sladší z těchto dvou druhů právě jahody. Podle odborníků jde o jasný důkaz, že aniž si to člověk uvědomuje, subjektivní chuť závisí více na jeho čichových vjemech než na těch chuťových. Proč?
Téma 27-28/2015
Podle § 1 knihomolského zákoníku mi probíhají před očima tisíce písmenek denně. Na bannerech, cedulích, monitorech a papíru. Ale sem si vybírám, co nechci ztratit z paměti..
pátek 20. listopadu 2015
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Zkoušky z lásky
Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...
-
Nelze pochybovat o tom, že z hlediska inkvizitorů autorského práva byla činnost Království mluveného slova smrtelným hříchem. Na druhou str...
-
Živote, postůj, já jsem tvůj, mám ústa, oči, noc a řeku, miluji, vidím, hořím, teku, radostem pláč svůj obětuj, na čelo polož vrásu vr...
Žádné komentáře:
Okomentovat