dresink základní (pro 10 osob)– 250 g salátový oleje, 80 g
hladké hořčice, 30 g vinného octa nebo citronové šťávy, 10 g soli, mletý pepř:
Do misy vlijeme olej, přidáme hořčici, přilijeme ocet a nameleme mlýnkem pepř.
Vše společně vymícháme na hladkou emulzi.
Dresink Lorenzo (pro 10 osob): 160 g základního dresinku, 1
polévková lžíce čerstvé řeřichy, 1 polévková lžíce nasekané šarlotky, tabasco
nebo chilli sauce, sůl: Do mísy vložíme základní dresink, přidáme na drobno
nakrájenou řeřichu, nasekanou šarlotku, osolíme a zastříkneme tabascem a dobře
promícháme.
Dresink s nivou (pro 10 osob): 160 g základního
dresinku, 75 g nivy: Do mísy dáme základní dresink, přidáme jemně nastrouhanou
nivu (popřípadě na zjemnění šlehačku) a důkladně promícháme.
Česnekový dresink (pro 10 osob): 320 g základního dresinku,
30 g česneku: Do mísy dáme základní dresink, přidáme prolisovaný nebo jemně
nasekaný česnek a důkladně promícháme.
Smetanový dresink – základní (pro 10 osob): 150 g zakysané
krémovité smetany nebo bílého jogurtu (biokysu), 30 g oleje, 10 g octa, sůl a
bílý pepř: Všechny přísady smícháme, při použití jogurtu místo smetany před
ochucením octem ochutnáme. Někdy má jogurt výrazně kyselou chuť a
k dochucování ocet není potřeba.
Ze základního smetanového dresinku můžeme vytvořit další
varianty:
Smetanovo – ořechový dresink: Do základního smetanového
dresinku dáme nasekané vlašské ořechy, česnek a kopr.
Italský dresink: Do základního smetanového dresinku přidáme
jemně krájenou pažitku, naťovou cibuli, libeček. Možno použít veškeré zelené
bylinky, které postupně dorůstají – estragon, meduňku i mátu.
Hořčicový dresink: Do základního smetanového dresinku
přidáme ostrou hořčici, jemně krájenou naťovou cibuli.
Dresink Barbados (pro 10 osob): 1 ks středně velkého banánu,
150 g šlehačky, citronová šťáva, 50 g kečupu, tabasco a rum: Do mísy
prolisujeme dostatečně zralý banán, přidáme citronovou šťávu, špetku soli,
tabasco a pár kapek rumu a kečup. Vše společně zamícháme a na závěr vmícháme
našlehanou šlehačku.
Žádné komentáře:
Okomentovat