sobota 26. listopadu 2016

Uzbekistán: Kulinářský zážitek = nejlepší suvenýr

Čaj je tradičním prvkem uzbecké pohostinnosti - čím významnější host, tím méně čaje se mu do šálku naleje.
Vysvětlení je jednoduché - čím častěji host požádá o dolití, tím lépe. Host je víckrát obsloužen a on tím naznačuje svoji úctu hostitelovu domu.
Servírování nápoje představuje celý rituál. Na stůl se položí konvice na čaj z typicky bílomodré keramiky se stylizovanými květy bavlnovníku a malé šálky, takové misky bez ouška.
První tři porce se vrátí zpátky do konvice, aby se čaj lépe promíchal. Potom se naleje porce do už použité misky, z té pije pan domácí, resp. ten, kdo čaj nalévá. Teprve potom se nápoj servíruje ostatním.
Doma na oslazení používají sladkosti nebo švestková povidla, ale obvykle se čaj pije neslazený.
V zimě je upřednostňovaný čaj černý, v létě zelený.

No a nezapomeňte si při tom popřát: Yoqimli ištaha! Dobrou chuť!



Žlutý 11/ 16

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...