Čaj je tradičním prvkem uzbecké
pohostinnosti - čím významnější host, tím méně čaje se mu do šálku naleje.
Vysvětlení je jednoduché - čím častěji host
požádá o dolití, tím lépe. Host je víckrát obsloužen a on tím naznačuje svoji
úctu hostitelovu domu.
Servírování nápoje představuje celý rituál.
Na stůl se položí konvice na čaj z typicky bílomodré keramiky se stylizovanými
květy bavlnovníku a malé šálky, takové misky bez ouška.
První tři porce se vrátí zpátky do konvice,
aby se čaj lépe promíchal. Potom se naleje porce do už použité misky, z té pije
pan domácí, resp. ten, kdo čaj nalévá. Teprve potom se nápoj servíruje
ostatním.
Doma na oslazení používají sladkosti nebo
švestková povidla, ale obvykle se čaj pije neslazený.
V zimě je upřednostňovaný čaj černý, v létě
zelený.
No a nezapomeňte si při tom popřát: Yoqimli
ištaha! Dobrou chuť!
Žlutý 11/ 16
Žádné komentáře:
Okomentovat