neděle 11. prosince 2016

Mámo, už nám vyrostlo maso?

Výrobna základní suroviny pro nové burgery vypadá jako pivovar vedený upíry. Místo alkoholu kvasinky produkují v tancích červenou pěnivou tekutinu, který vypadá zhruba jako krev. Ta se přidává do směsi proteinů z obilí, špenátu a brambor, protkané vločkami kokosového tuku a svázané vlákny rostlinného enzymu. Velkou práci si dali vývojáři s vůní. Vzali skutečné maso a na chromatografickém spektrometru rozebrali jeho odér na tisíce molekulárních složek. Pak si zavolali čichací odborníky  a požádali je, aby jim identifikovali co nejvíce vonných komponent, které pak opět replikovali z rostlinných zdrojů. Výsledkem takto pečlivě vedeného procesu je burger, který je chutí, vůní i vzhledem takřka k nerozeznání od pravého. Tvoří ho z 80 % protein, z 20 % tuk, nenajdete v něm žádný cholesterol, antibiotika, hormony ani kontaminanty z jatek. Když ho hodíte na gril, tak prská, hnědne a krásně voní. A nejlepší zpráva? Nemožné maso už je na trhu. Dělají z něj hamburgery ve vybraných newyorských restauracích a stojí na něj fronty vegani i masožrouti. Na konci letošního roku půjde toto maso na světový trh. Když si ho dáte místo BigMaca, ušetříte planetě asi 200 litrů vody, zbavíte ji emisí CO2 odpovídající třicetikilometrové jízdě autem a uvolníte 7 m2 zemědělské půdy.



Čilichili 11 – 12/ 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...