Výrobna základní suroviny pro nové burgery vypadá jako
pivovar vedený upíry. Místo alkoholu kvasinky produkují v tancích červenou
pěnivou tekutinu, který vypadá zhruba jako krev. Ta se přidává do směsi
proteinů z obilí, špenátu a brambor, protkané vločkami kokosového tuku a
svázané vlákny rostlinného enzymu. Velkou práci si dali vývojáři s vůní.
Vzali skutečné maso a na chromatografickém spektrometru rozebrali jeho odér na
tisíce molekulárních složek. Pak si zavolali čichací odborníky a požádali je, aby jim identifikovali co
nejvíce vonných komponent, které pak opět replikovali z rostlinných
zdrojů. Výsledkem takto pečlivě vedeného procesu je burger, který je chutí,
vůní i vzhledem takřka k nerozeznání od pravého. Tvoří ho z 80 %
protein, z 20 % tuk, nenajdete v něm žádný cholesterol, antibiotika,
hormony ani kontaminanty z jatek. Když ho hodíte na gril, tak prská,
hnědne a krásně voní. A nejlepší zpráva? Nemožné maso už je na trhu. Dělají
z něj hamburgery ve vybraných newyorských restauracích a stojí na něj
fronty vegani i masožrouti. Na konci letošního roku půjde toto maso na světový
trh. Když si ho dáte místo BigMaca, ušetříte planetě asi 200 litrů vody, zbavíte
ji emisí CO2 odpovídající třicetikilometrové jízdě autem a uvolníte
7 m2 zemědělské půdy.
Čilichili 11 – 12/ 2016
Žádné komentáře:
Okomentovat