Hlínová aneb Kiburu
Na úpatí nejvyšší africé hory Kilimandžáro žije kmen Chagga. ...Tradiční jednoduchá polévka se totiž připravuje ze všeho, co mají jako zemědělci, pěstující především kávu a banány, právě po ruce. Nejčastěji z kukuřice, banánů, fazolí a toho, čemu říkají "špína", a co jsou ve skutečnosti kousky hlíny. To vše se smíchá a nechá se vařit, přičemž hlína údajně dává polévce slanou a zemitou chuť. Když budete mít štěstí, bude vám v ní pro chuť a ozdobu plavat i nějaká ta větvička.
Hnízdová
U nás je sice tato delikatesa známá jako polévka z vlaštovčích hnízd, ale ve skutečnosti se vaří z hnízd salangany, která patří do čeledi rorýsovitých. Hnízdo tvoří převážně jejich lepkavé sliny, které na vzduchu tvrdnou jako cement. Staví si ho v jeskyních a vyrobit jedno jim trvá zhruba 35 dní. A protože kilogram této netradiční kulinářské suroviny přijde na trhu v přepočtu zhruba na 40 000 korun, říká se jí "aviár východu". Hnízdo se při vaření rozpouští, získává s vodou želatinovou konzistenci, která se používá především k přípravě polévky, kterou v Číně servírují už téměř 500 let. Nejenže je vyhlášenou lahůdkou, tedy pokud nebudete myslet na to, že jíte ptačí sliny, ale navíc je prý zdraví velmi prospěšná. Zlepšuje prý zrak, astma, libido a posiluje celý imunitní systém.
varlecí
Na první pohled a první ochutnání připomíná naši tradiční kuřecí nudlovou polévku. Jenže to, co v ní plave, nejsou nedlíčky, ale kuřecí varlata. Přidávají se do vývaru se zeleninou poté, co se vaří na páře tak dlouho, aby byla měká na povrchu a uvnitř téměř krémová. "Jako vařené vejce s konzistencí pudingu, které drží pohromadě tenká blanka podobně jako střívko klobásu," říká belgický cestovatel Bruno Lecouvreur. Často jsou touto polévkou na Tchaj - wanu pohoštěni svatební hosté, a ne jen tak pro nic za nic. Varlata údajně mají příznivé vedlejší účinky. Pánům prý přinášejí "vytrvalost", ženám hezkou pleť.
penisovka
Vezměte sušený tygří penis, namočte ho do vody na dobu minimálně jednoho týdne, pak ho nechte vařit na mírném ohni přibližně 24 h. Přidejte koření a můžete i tygří kost pro silnější vývar. Nebo si zajeďte do Číny. Tato polévka je totiž další z klasických asijských specialit, které si tu dopřávají už po staletí. Jen pozor, aby se vám neprotočily panenky při placení. Jedna miska polévky vás totiž bude stát v přepočtu kolem 8 000 korun. A přece se vaří, protože po světě běhá spousta mužů toužících po přírodní viagře. A mnozí z nich věří, že to pravé posilovadlo je právě polévka z penisu. Není divu, že je tygr na seznamu ohrožených druhů. Mnohem víc k podivu je, že se na každém asijském trhu tahle delikatesa prodává.
netopýrka
Na ostrovech Palauské republiky, které leží v tichém oceánu, asi 500 km východně od Filipín, připravují tradiční polévku, která by možná nemusela být až tak dobrodružná, kdyby se v ní nekoupal kompletní vařený netopýr. I s ušima. Ten se vaří několik hodin v kokosovém mléce, ochuceném zázvorem a směsí dalšího místního koření. Někde se prý dokonce dává vařit zaživa. Někteří označují výsledek za vynikající, přesto přiznávají, že když na vás z talíře hledí uvařená chlupatá hlava, nemusí to na každého působit právě lákavě- Také místní prý považují polévku za pochoutku. Tedy tvrdí to turistům, kteří jsou v rámci svých objevitelských cest ochotni ochutnat cokoli.
krvelačka aneb Tiet Canh
Ve Vietnamu je tradiční pochoutkou velmi neobvyklá polévka, která se připravuje ze syrové kachní krve. Ta se zachytí do misky, smíchá se s rybí omáčkou, aby se nesrážela, přibližně v poměru čtyři polévkové lžíce na litr krve. Přidají se drobně nakrájené vařené žaludky, oříšky a na ochucení bylinky, jako máta a pikantní vietnamský koriandr (který se tak jen jmenuje, jinak ovšem nemá s koriandrem nic společného). Všechno se nechá vychladit a podává se v podobě tekuté i výraznějším chlazením mírně zatuhlé. Říká sem že dává sílu, ale od dob, kdy v Asii začala řádit ptačí chřipka, její obliba přece jen poněkud klesá.
Na úpatí nejvyšší africé hory Kilimandžáro žije kmen Chagga. ...Tradiční jednoduchá polévka se totiž připravuje ze všeho, co mají jako zemědělci, pěstující především kávu a banány, právě po ruce. Nejčastěji z kukuřice, banánů, fazolí a toho, čemu říkají "špína", a co jsou ve skutečnosti kousky hlíny. To vše se smíchá a nechá se vařit, přičemž hlína údajně dává polévce slanou a zemitou chuť. Když budete mít štěstí, bude vám v ní pro chuť a ozdobu plavat i nějaká ta větvička.
Hnízdová
U nás je sice tato delikatesa známá jako polévka z vlaštovčích hnízd, ale ve skutečnosti se vaří z hnízd salangany, která patří do čeledi rorýsovitých. Hnízdo tvoří převážně jejich lepkavé sliny, které na vzduchu tvrdnou jako cement. Staví si ho v jeskyních a vyrobit jedno jim trvá zhruba 35 dní. A protože kilogram této netradiční kulinářské suroviny přijde na trhu v přepočtu zhruba na 40 000 korun, říká se jí "aviár východu". Hnízdo se při vaření rozpouští, získává s vodou želatinovou konzistenci, která se používá především k přípravě polévky, kterou v Číně servírují už téměř 500 let. Nejenže je vyhlášenou lahůdkou, tedy pokud nebudete myslet na to, že jíte ptačí sliny, ale navíc je prý zdraví velmi prospěšná. Zlepšuje prý zrak, astma, libido a posiluje celý imunitní systém.
varlecí
Na první pohled a první ochutnání připomíná naši tradiční kuřecí nudlovou polévku. Jenže to, co v ní plave, nejsou nedlíčky, ale kuřecí varlata. Přidávají se do vývaru se zeleninou poté, co se vaří na páře tak dlouho, aby byla měká na povrchu a uvnitř téměř krémová. "Jako vařené vejce s konzistencí pudingu, které drží pohromadě tenká blanka podobně jako střívko klobásu," říká belgický cestovatel Bruno Lecouvreur. Často jsou touto polévkou na Tchaj - wanu pohoštěni svatební hosté, a ne jen tak pro nic za nic. Varlata údajně mají příznivé vedlejší účinky. Pánům prý přinášejí "vytrvalost", ženám hezkou pleť.
penisovka
Vezměte sušený tygří penis, namočte ho do vody na dobu minimálně jednoho týdne, pak ho nechte vařit na mírném ohni přibližně 24 h. Přidejte koření a můžete i tygří kost pro silnější vývar. Nebo si zajeďte do Číny. Tato polévka je totiž další z klasických asijských specialit, které si tu dopřávají už po staletí. Jen pozor, aby se vám neprotočily panenky při placení. Jedna miska polévky vás totiž bude stát v přepočtu kolem 8 000 korun. A přece se vaří, protože po světě běhá spousta mužů toužících po přírodní viagře. A mnozí z nich věří, že to pravé posilovadlo je právě polévka z penisu. Není divu, že je tygr na seznamu ohrožených druhů. Mnohem víc k podivu je, že se na každém asijském trhu tahle delikatesa prodává.
netopýrka
Na ostrovech Palauské republiky, které leží v tichém oceánu, asi 500 km východně od Filipín, připravují tradiční polévku, která by možná nemusela být až tak dobrodružná, kdyby se v ní nekoupal kompletní vařený netopýr. I s ušima. Ten se vaří několik hodin v kokosovém mléce, ochuceném zázvorem a směsí dalšího místního koření. Někde se prý dokonce dává vařit zaživa. Někteří označují výsledek za vynikající, přesto přiznávají, že když na vás z talíře hledí uvařená chlupatá hlava, nemusí to na každého působit právě lákavě- Také místní prý považují polévku za pochoutku. Tedy tvrdí to turistům, kteří jsou v rámci svých objevitelských cest ochotni ochutnat cokoli.
krvelačka aneb Tiet Canh
Ve Vietnamu je tradiční pochoutkou velmi neobvyklá polévka, která se připravuje ze syrové kachní krve. Ta se zachytí do misky, smíchá se s rybí omáčkou, aby se nesrážela, přibližně v poměru čtyři polévkové lžíce na litr krve. Přidají se drobně nakrájené vařené žaludky, oříšky a na ochucení bylinky, jako máta a pikantní vietnamský koriandr (který se tak jen jmenuje, jinak ovšem nemá s koriandrem nic společného). Všechno se nechá vychladit a podává se v podobě tekuté i výraznějším chlazením mírně zatuhlé. Říká sem že dává sílu, ale od dob, kdy v Asii začala řádit ptačí chřipka, její obliba přece jen poněkud klesá.
Žádné komentáře:
Okomentovat