Jsou „éčka“ například v šunce nezbytná?
Bohužel ano. Spotřebitelé mají šunku spojenou s krásnou růžovou barvou, jenže pokud ji takovou chcete mít, jiná cesta než přes dusitany (E250) není. Šedivá šunka, která je bez dusitanů, je hůře prodejná, protože se lidem nelíbí a nemají k ní důvěru. Bohužel o „éčkách“ koluje stále řada mýtů a dezinformací a jen málo lidí si uvědomuje, že se jedná asi o nejvíce prozkoumané látky, jaké se v potravinách vyskytují. Jsou neustále a pravidelně přezkoumávány mezinárodním panelem odborníků z hlediska možné škodlivosti na lidské zdraví. Schválně, která potravina je podle vás méně zdravá? Ta, která obsahuje E300, nebo ta, co obsahuje kyselinu askorbovou, či ta, kde je deklarován vitamin C? Kolem 95 % lidí odpoví, že nejškodlivější je ta s obsahem E300. Jen dvě procenta správně řeknou, že to je ta samá látka, jen třikrát jinak napsána.
Ale vždyť existují párky pro děti bez „éček“…
O tom se vedou velké diskuse. Ve chvíli, kdy je v dětských šunkách a párcích bez „éček“ mrkvová šťáva nebo špenát, celer a mangold, které do sebe přirozeně natahují hodně dusitanů a dusičnanů, nedá se o absenci „éček“ hovořit. Při měřeních v akreditovaných laboratořích se zjistilo, že častokrát je v „bezdusitanových“ výrobcích tolik dusitanů, že to bylo nad povolené limity. A je otázka, zda právě toto je pro děti zdravější…
I na základě těchto zjištění se rozhodla Evropská unie tento způsob „bez éček“ řešit. A stanovila, že třeba výrobky se sušenými rajčaty nemohou být vydávány za výrobky bez glutamátů. Sušením v rajčatech totiž vzniká glutaman sodný (tedy glutamát, látka s kódem E621 zvýrazňující chuť a vůni; průmyslově se vyrábí štěpením rostlinných bílkovin ze sóji, brambor, cukrové třtiny, melasy nebo obilí, pozn. red.). A přidáváním sušených rajčat do některých výrobků se schválně zvyšuje jejich chutnost. Ostatně komu nechutnají více sušená rajčata než ta nesušená?
Tomáš Potůček, tajemník Mrazírenské sekce Potravinářské komory ČR.
Žádné komentáře:
Okomentovat