Toto vydatné jídlo vzniklo zřejmě za napoleonských válek a původ má v zemích rakousko-uherské monarchie. Původně se vařilo hlavně ve vojenských polních kuchyních, protože bylo vydatné, daly se do něj přidat i zbytky vzniklé při přípravě jiných pokrmů.
Potřebujeme: 250 g jakýchkoliv těstovin, 500 g brambor, 1 až 2 cibule, 2 polévkové lžíce sádla, kmín, pepř, červenou papriku. Pokud byl k dispozici, tak se přidával i špek.
Postup: Uvařené brambory rozšťoucháme s cibulí, v jiném hrnci uvaříme těstoviny. V kastrolu mezitím rozehřejeme sádlo, přidáme koření a poté přilijeme asi deci vody z uvařených těstovin.
Za stálého míchání provaříme, až vznikne jakási hustá omáčka. Poté sundáme z ohně, přidáme rozšťouchané brambory a uvařené těstoviny a promícháme.
Ozdobíme osmahnutým špekem.
Žádné komentáře:
Okomentovat