neděle 19. dubna 2020

Jídla, které vydrží tři roky

Kromě novinky, homogenizované pasty Space Menu, kompletně nahrazující celé jedno jídlo, postavil svůj byznys na trvanlivých jídlech podle klasických českých receptur pod názvem Expres Menu. Kuře na paprice, svíčková na smetaně, rajská omáčka s hovězím masem nebo španělský ptáček. To jsou jídla, která se v těchto dnech prodávají nejvíce. S nárůstem objednávek způsobeným pandemií koronaviru musel Sogel přijmout pět nových pracovníků a v trutnovské továrně už vyrábí od rána až do noci.

Sogel se ale pořád snažil najít metodu konzervace bez nutnosti mrazení. Studoval nové technologie v knihovnách a chodil se radit na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.

Po více než roce práce a bádání přišel s metodou kontinuálního tepelného procesu, na kterou po pár letech získal patent a která umožňuje jídla uchovávat v nedotčeném stavu, aniž by musela být v chladu.
„To znamená, že nám jídlo musí dodavatelé poskytovat čerstvé a ve speciálních podmínkách. Například kysané zelí nám dodávají v kádích bez stabilizátorů. Najít dodavatele uzenin, slaniny, rajčatového protlaku nebo třeba smetany bez jakýchkoli éček nám dalo celkem dost práce,“ popisuje Sogel.

„Nebyl jsem proto nikdy zatížený žádnými stereotypy a umím věci řešit v širších souvislostech,“ popisuje přes rok dlouhý vývoj vesmírné pasty. 



Klára Elšíková

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...