pátek 24. dubna 2020

tradice vaření

Nevím, zda je to pravda, ale někdo mi vysvětloval, že to byly právě ženy, kdo tady udržoval tradice bez ohledu na války či sovětskou okupaci. Promítla se i do způsobu vaření. Dlouho mě rozčilovalo, že existuje pouze jeden způsob, jak něco správně uvařit. Ať už šlo o knedlíky, nebo bramborovou kaši. Přišlo mi to příliš rigidní a moje rebelantství uložené v hloubi srdce i teď, když už nejsem mladá, se tomu stále vzpírá. Až časem jsem zjistila, že to neplatí obecně. I když svíčkovou s rýží bych na „český“ stůl dát nemohla, u nás by to možné bylo. Kuchařka vyšla nedávno, a už mi volaly kamarádky: „Do brownies přeci nemůžeš dávat tolik čokolády...“–„Tak jí dej méně.“ – „To gumbo je strašně pálivé!“ – „Uber koření...“ Přece se nemusí nikdo striktně držet receptu. Jde také o inspiraci a každý si pokrmy může přizpůsobit vlastní chuti.




Marsha Kocábová, autorka Jižanské kuchařky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...