se do výroby Štěpánčiných Divných čokolád, do projektu, nad kterým mnohým zůstává rozum stát.
„Je to takový čokoládový punk,“ vysvětluje a já po chvíli nemůžu než souhlasit.
Produkty navíc prodávám jen na několika málo vybraných místech a u výroby se řídím objednávkami. Je fajn být trošku nedostatkovým zbožím, lidi to pak více zajímá. Přijde jim to vzácné.“
V mládí procestovala svět, v mnoha zemích působila jako průvodkyně a své vzpomínky nyní přenáší do čokolád.
Kombinuji chutě z celosvětové kuchyně a na výrobcích je to vidět. Kari je vzpomínka na Indii, arabica na arabské země a tak dál. Právě vymýšlení nových a nových příchutí je to, co mě na tom celém nejvíc baví,“ přiznává žena, které se nápad na netradiční čokolády v hlavě zrodil teprve před půldruhým rokem a nyní má v nabídce už třináct druhů.
„Měla jsem pocit, že je mezi námi málo tvořivých lidí. Přitom lidská imaginace skýtá nekonečné možnosti. Chtěla jsem pořádný úlet,“ vysvětluje svůj hnací motor Štěpánka Trenz.
Rozhlížím se kolem sebe a do očí mě bijí příchutě jako cibulová, česneková, hořčicová, gulášová anebo uzená se sušenými rajčátky. Zlatým hřebem, který vyděsí puritány, je název Kundičková, týden nemytá.
Ano, čtete správně!
Jde o královnu celé edice, o cosi daleko přes čáru, co muži musí tajně zkusit a co ženy vyděsí při pouhé představě.
Jen co jsem čokoládu rozbalila, práskl mě do nosu ostrý puch rybiny. Takhle že smrdí týden nemytá? Každopádně jestliže jsem doteď nebyla v rozpacích, po zjištění, že je čokoláda vymodelována do tvaru a v barvách dámského přirození, jsem se začervenala.
K velkému překvapení je ale tenhle bizár docela poživatelný. Pokud se totiž člověk povznese nad smrad a odmyslí si kosočtvercový tvar, jde o poměrně chutnou cukrovinku tvořenou bílou čokoládou. Jako červené barvivo je použita červená řepa a růže a ochlupení tvoří černucha.
Ale co způsobuje to kundičkové aroma? „Jde o krevetovou pastu. Takže se není čeho bát,“ směje se Štěpánka, kterou k myšlence použít pochutinu z mořských plodů jakožto vaginální odér přivedla náhoda. „Přivezla jsem si ji z Malajsie, že ji budu dávat do salátů, a nechala ji nějakou dobu v komoře. Jenže pak jsem na ni zapomněla a neustále zkoumala, co je to za zápach. No a hle! Nápad byl na světě,“ vysvětluje majitelka značky, podle níž je právě Kundičková čokoláda tou nejžádanější. „V oblíbenosti je rozhodně na prvním místě. Dávají ji jako dárek muži mužům, ale také ženy mužům. Často se mě ptají, jak se taková čokoláda konzumuje, zda se líže, či okusuje, a já říkám, že je na každém, jak k tomu přistoupí,“ dodává zcela vážně.
Druhou příčkou se pyšní afrodiziakální čokoláda Afrodíté. Obsahuje hřejivé marocké koření, lístky růží a esenciální oleje. „Tahle čokoláda prohřívá pánevní dno. S oblibou proto říkám, že po ní roztaje i ledová panna. Vyhnout by se jí ale měly těhotné ženy v prvním trimestru,“ upozorňuje. Na žebříčku oblíbenosti se však drží i takzvané kávolády, což jsou čokolády nasycené sedmi gramy čerstvé mleté kávy a ovoněné kardamomem. Momentálně Štěpánka pracuje i na čajoládě s názvem Zenová víla, což bude bílá čokoláda nasycená zeleným vietnamským čajem.
Nezvyklé sladkosti ale nejsou zajímavé jen složením, uchvátit na první dobrou dokážou už svými obaly, které si Štěpánka Trenz sama ilustruje.
„Kreslím na staré zažloutlé obálky kombinací akvarelu, pastelek, tuše a počítačové grafiky,“ vysvětluje rodačka z Lysic, která má, přestože je vystudovanou zlatnicí a sochařkou, největší schopnosti právě v kresbě. „Už odmalička o mně říkali, že jsem se musela narodit s tužkou v ruce.“
Jídlo je viditelně její vášní, ať můžou komukoliv připadat Štěpánčiny Divné čokolády jakkoli ujeté.
Žádné komentáře:
Okomentovat