úterý 13. října 2020

cibuláda z červené cibule


SUROVINY
červená cibule 3 kg
česnek 6 stroužků
máslo 150 g
olivový olej 5 lžic
třtinový cukr 170 g
čerstvý nebo sušený tymián
mleté chilli 1/2 lžičky
červené víno 600 ml
červený vinný ocet 200 ml
portské víno 200 ml
sůl
čerstvě namletý pepř

POSTUP:
Ve velkém hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Vsypte nasekaný česnek a na půlkolečka nakrájenou cibuli a důkladně promíchejte, aby se cibule obalila máslem a olejem. Zasypte cukrem, přidejte tymián, chilli, sůl a pepř. Zmírněte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40–50 minut, až se odpaří šťáva a cibule s cukrem začne karamelizovat.
Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání dalších 40–60 minut, až se to velké množství tekutiny téměř odpaří. Kvůli této fázi potřebujete opravdu velký vysoký hrnec, při prudkém vaření cibuláda dost bublá, ale kvůli odpařování nepoužívejte poklici.
Ve finále by cibuláda měla mít téměř mahagonovou barvu. Směs nechte trochu vychladnout a plňte do sterilizovaných sklenic.

Podávejte ke studenému masu nebo k sýrům. Já ji přidávám do zeleninových nebo luštěninových polévek, lžíce cibulády udělá dobře i vývarům. Hodí se pod pečené maso nebo do různých dušených směsí.

Ve sklenici v ledničce vydrží až tři měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...