Zas o kousek blíž je okamžik, kdy si budete moci dopřát pořádný neošizený a masitý burger či steak, aniž by kvůli tomu muselo zahynout zvíře. Singapur se totiž stal první zemí, která může prodávat maso z laboratoře. Po dvouletém schvalovacím procesu na to povolení dostala americká společnost Eat Just, která se zabývá vývojem potravinových náhražek.
Její laboratorní pokrm vznikl z buněk skutečného kuřete, čímž se liší od masových alternativ firem jako Beyond Meat nebo Impossible Burger. Ty vytvářejí rostlinné náhražky masa, které mají připomínat jeho chuť, ve skutečnosti s ním však nemají nic společného.
Kuřata od Eat Just jsou jako skutečná, jenže vznikají v laboratoři. Rostou ve 1200litrovém bioreaktoru a pak se kombinují s rostlinnými ingrediencemi.
Přesvědčit konzumenty masa k přechodu na alternativu může ztížit i fakt, že leckdo skutečnou ekologičnost produktů z laboratoře zpochybňuje.
Například výzkum akademiků z Oxford Martin School ukázal, že takové produkty jsou sice krátkodobě pro planetu prospěšnější, protože neprodukují takové emise metanu, jaké jsou spojené s chovem hospodářských zvířat, ale zato generují emise oxidu uhličitého, který vzniká v souvislosti s energetickými nároky na provoz laboratoří.
Dle citovaného výzkumu přetrvávají tyto emise v atmosféře stovky let, zatímco metan tam vydrží „jen“ zhruba 12 roků.
Forbes
Žádné komentáře:
Okomentovat