Pochopitelně, vedle českého nápisu je ještě hebrejský: „Klobásy špekáčky“.
O žádný dovoz však nejde. Tyhle špekáčky se v přímo Izraeli vyrábí.
S nápadem vyrábět českou uzeninu přišli dva její zaměstnanci, technolog Alex Texler a generální ředitel Eldad Hari, kteří byli v Česku na potravinářském semináři. „Při cestě zpátky jsme si šli prohlédnout Prahu a v centru si dali klobásu. Byla velmi mastná, ale chutnala nám. Hlavně nás zaujalo koření,“ vzpomíná Alex Texler. Právě tehdy vznikl nápad vyrábět v Izraeli špekáčky.
Izraelci nepátrali po původním receptu z roku 1891, kdy se špekáček poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze, ani po novějších normách. Přiznávají, že si špekáčky přizpůsobili podle svého.
Především se ale snažili zachovat chuť, jakou si pamatovali z Prahy. Na obalu izraelských špekáčků je uvedeno, že jsou vyrobeny z 50 procent masa a tuku (nespecifikováno jakého), 25 procent kuřecího masa, vody, škrobu, soli, karmínu, glutamátu a koření a dalších přísad.
iDnes Premium
Žádné komentáře:
Okomentovat