sobota 6. července 2013

pivo a zdraví

Pivo obsahuje asi 800 KJ volné energie. Vypití tří piv je rovno asi třetinovému až polovičnímu dennímu přísunu energie.

Hořké látky mají také antibakteriální a baktericidní účinky. Konzumace piva napomáhá při léčení gastritidy /zánětu žaludku/. Gastritida je onemocnění, které způsobuje bakterie Helicobacter pylori. Ta způsobuje bolestivé záněty sliznice žaludku. Malé množství alkoholu jejímu výskytu brání. U lidí konzumujících dva litry piva týdně je prokázáno riziko výskytu tohoto onemocnění o dvě třetiny nižší než je tomu u abstinentů. Alkohol dále podporuje motorické pohyby žaludku a urychluje štěpení tuků a bílkovin. Tím napomáhá trávení těžších jídel, která jsou v české gastronomii poměrně častá. Dále také napomáhá vstřebávání vitamínu B12.

Pivo v neposlední řadě také napomáhá peristaltickým pohybům střev a zvyšuje činnost žláz, čímž působí prospěšně proti zácpě.

Ba naopak- studie dokazují, že různé antioxidanty obsažené v pivu jako například flavonoidy, fenoly, kvercetin či katechin mohou riziko rakoviny snižovat.

V nízké míře ale na druhou stranu pivo napomáhá přísunu kyslíku do plic, protože zvyšuje plicní ventilaci. Hořké látky obsažené v pivu také mají brzdící účinek na růst bakterií a vznik tuberkulózy. Pivo tedy působí preventivně proti vzniku infekcí plic a dýchacího ústrojí

Asi každý z nás zná ve svém okolí někoho, kdo vlastní takzvaný „pivní mozol“, či „pupek“. V české republice je tento jev více než častý. Proto bychom se na pivo neměli dívat pouze jako na nápoj, ale zároveň i jako na potravinu, ve které je uloženo značné množství energie. V Čechách se pivo dříve hojně využívalo jako surovina na vaření. Spousta velmi známých kuchařek například již v 17. století hovoří o různých pivních polévkách, které byly velmi výživné a podávaly se především ke snídani. Většinou to byly polévky na sladko se smetanou, bílým chlebem, popřípadě se smaženou cibulí. Tyto pivní polévky dokázaly jednoduše zasytit na celé dopoledne, ale také měly za následek zlepšení chuti k jídlu, které pivo vyvolává. Toto je jedním z hlavních důvodů, proč mívají konzumenti piva problémy s nadváhou. Pivo podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Je proto otázkou, jaké množství piva je považováno za zdravotně nezávadné co se týče vlivu na obezitu. Většina dietologů se shoduje, že jedno pivo (500ml) je ideální denní příjem, obzvláště rozložíme-li jeho konzumaci do dvou etap- po obědě a po večeři. Je ovšem nutno připomenout, že někteří milovníci piva nemají problém ho denně vypít až 10 litrů. Tato dávka je nebezpečná především díky riziku cirhózy jater, popřípadě žlučníkových záchvatů a podobně, tak také díky velkému množství volné energie, které je v pivu uloženo.


Vladimír Horký
Aktivní látky v pivu a jeho vliv na zdraví člověka
(bakalářská práce)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...