Ano, jsme národ zavařovačů okurek a výrobců džemů, ale tahle
tradice u nás přežívá z dob minulých, kdy okurky nebyly k sehnání a
v obchodech bylo na výběr mezi džemem hnusným a hnusnějším. Každopádně
kutilské geny jsou v nás zasety poměrně hluboko a současný trend „vyrob si
doma všechno, co dokážeš“ jim dává novou příležitost, aby vyhřezly na
povrch.Rozdíl mezi tím, proč jsme se tzv. samozásobitelství věnovali dřív a
proč mu propadáme dnes, tu tedy je: dřív nás k tomu vedl nedostatek, dnes
je to naopak nadbytek.
Dostali jsme se do fáze, kdy si kdykoli můžeme koupit
cokoli. Alespoň v naší části světa. Před pár desítkami let jsme syslili
zásoby, abychom pak v kuchyni nemuseli trávit tolik času a také abychom
ušetřili čas běháním po obchodech a hrou, jestli seženeme to, či ono. Půjdeme –
li ještě hloub do minulosti, tak se dostáváme k bazální potřebě uchovat
pro budoucí týdny a měsíce potraviny, které jsou aktuálně k dispozici.
Dnes se naopak – právě díky oné permanentní dostupnosti čehokoli – stala
mantrou čerstvost.
A tak vyrábíme kromě džemů a kyselých okurek i čerstvý
chléb, sýr, máslo, těstoviny… Ale i paštiky, sirupy a také krémy, mýdla nebo
směs na mytí nádobí v myčce…
Motivace jsou nejrůznější. Pro někoho je to prostě výzva,
chce zkusit, jestli to zvládne. Rukodělná práce se stává relaxací pro ty, kteří
věnují spoustu času vytvářením virtuálních hodnot – když většinu času prosedíte
u počítače, přijde vám hnětení chleba jako dokonale smysluplná činnost
s konkrétním výsledkem. Pak je tu skupina těch, kteří se spíš než na
filozofický rozměr problému zaměřují na ten praktický, tedy výživový: chtějí
vědět, co jedí, prahnou po základní chuti, po tom, mít pod kontrolou, co do
sebe a své rodiny nacpu. A pak jsou ti, kteří aplikují filozofii v praxi –
chtějí žít nezávisle na spotřebním světě a určovat si vlastní rytmus života.
Domácí výroba základních potravin se neobejde především bez
časové investice, ale i bez jistých zkušeností a bez snahy osvojit si nové
vědomosti a postupy. Je to zkrátka kreativní a v jistých ohledech i
vědecká činnost, jež si žádá experimentování a řadu neúspěšných pokusů, než se
dostaví kvalitní a uspokojivý výsledek. Čas ukáže, jestli jde jen o rozmařilost
přesycené doby, nebo zda se z módní vlny stane skutečná potřeba a běžná
zvyklost. Evidentně záleží na životním stylu.
A ten se proměňuje. I v dnešní době u nás najdeme
rodiny, které si takřka všechno pěstují a vyrábějí samy. Jsou to sice výjimky,
ale jsou.
Reflex 41 (8. Října 2015)
Žádné komentáře:
Okomentovat