Skupina domácích vařičů piva se rozhodla shromáždit dostupné
a vyzkoušené recepty na domácí vaření piva. Chtěli by usnadnit pokusy
začátečníkům, pro které je pokus uvařit si doma pivo stejným dobrodružstvím
jako pro jiné výzva k domácímu upečení chleba.
„Založili jsme na Facebooku skupinu, kam se může přihlásit
každý, kdo by se chtěl na domácí pivní kuchařce podílet. Zhruba po měsíci už
máme na 80 receptů. A paralelně pracujeme na teoretické části, který bude
součástí publikace,“ říká Radek Michel, jeden ze spoluzakladatelů projektu,
který se zároveň stará i o návrh grafiky budoucí kuchařky. Na Facebooku najdete
skupinu pod názvem Domovarnická kuchařka / Pivařka – pracovní skupina.
Odborným dozorem a manažerem „vařičky“ je Petr Novotný,
který je jednak sám zkušeným vařičem, ale zároveň tvoří internetové stránky,
kde publikuje i různé teoretické stati o vaření piva. „Mám výhodu, že mám
chemické vzdělání, takže mohu pomoct vysvětlit, co se při výrobě piva děje a
proč se to děje. Právě tímto by měla být naše kuchařka jedinečná. Na našem
knižním trhu, ale i v zahraničí podle mě podobná publikace chybí. Nechceme
přinést jen soubor receptů, ale zároveň vysvětlit trošku teorie, což při vaření
zvětšuje pravděpodobnost lepšího výsledku,“ popisuje Novotný.
V knize se počítá s popisem jednotlivých surovin,
které jsou k vaření potřeba, jednotlivých procesů, jako je rmutování,
horká fáze vaření piva či chlazení mladiny. Nebudou chybět ani tipy na potřebné
vybaven každého správného domovařiče.
Nadšenci by chtěli shromáždit kolem 150 receptů. Vyberou
z nich asi stovku nejlepších. „Mojí touhou je vydat kuchařku do Vánoc, ale
k tomu je ještě dlouhá cesta. Vždyť ještě ani nemáme vydavatele,“ směje
se.
5 plus 2 číslo 17 ročník V
Žádné komentáře:
Okomentovat