Tento moučník je ideální připravit 2 – 3 dny dopředu
Těsto:
50 dkg hladké mouky
20 dkg cukru krupice + vanilkový cukr (1)
20 dkg tuku (např. Hana)
2 celá vejce
2 lžíce rozpuštěného medu
2 lžičky soli
2 lžíce mléka
Špetka soli
Těsto zpracujeme na vále a rozdělíme na 2 díly. Vyválíme 2
placky a dáme na 2 pečící plechy. Ideální je použít pečící papír. Těsto se
trošku trhá. Lze vyválet menší placku a malým válečkem potom přímo na plechu
dodělat, případně domačkat do stran. Toto tedy provedeme dvakrát. První plech
pečeme asi 15 min v předehřáté troubě a na druhý plech připravíme plech
(pečeme ho méně než 15 min).
Směs:
30 dkg ořechů (přibližně čtvrtky)
12 dkg másla
8 dkg krupice + 1 vanilkový cukr
3 lžíce rozpuštěného medu
Vše osmažíme do zlatova a ještě horké rychle pokládáme na
druhou placku a pečeme také 15 min. Mezitím si připravíme krém.
Krém:
3 dcl mléka
1,5 lžíce Solamylu
10 dkg cukru krupice + 1 vanilkový cukr
20 dkg z poloviny citronu
Šťáva z půlky citronu
Z mléka, mouky a solamylu uvaříme kaši. Dáme
vychladnout za občasného míchání. Z másla utřeného s cukrem vyšleháme
krém. Nakonec přidáme šťávu z poloviny citronu. (Krém lze udělat i
z celého másla a přidat i trochu více surovin na kaši).
První upečenou placku pomažeme krémem a na vrch položíme
druhou placku s ořechy. Jde sesmeknout z pečícího papíru. Placka je
ze začátku tvrdší, takže se nepoláme. Celé necháme 24 h uležet. Jeden den je
nejlepší udělat těsto, druhý den těsto upéct a třetí jen jíst.
Žádné komentáře:
Okomentovat