sobota 15. října 2016

Pochoutka, která vám leze po zahradě

Ideální podmínky pro sbírání budete mít po vydatnějším dešti. Ovšem na jednu věc si dejte pozor. „Nepleťte si hlemýždě se slimáky neboli plzáky španělskými, kteří vám na zahrádce žerou zeleninu! Plzáci jsou bez boudiček a jíst se nedají.“

Vlastnoručně opatřené šneky však nemůžete jen tak hodit na pánev. Nejprve je nutné nechat plže přibližně pět dní vyprázdnit v krabici s dírami, aby měli přísun kyslíku. Následuje poněkud drastičtější fáze, kdy je potřeba šneky usmrtit ve vroucí vodě. Po zhruba deseti minutách je vyjměte, pomocí vidličky vytáhněte z ulity a opět vařte. A to pěkně dlouho. Klidně i 4 hodiny. Z hlemýžďů se totiž po dobu vaření bude uvolňovat veškerý sliz, o který na talíři rozhodně nestojíte. Takto vyvařený šnečí polotovar už je vhodný základ všech proslulých receptů nejen francouzské kuchyně.





Pražští šneci s holandskou omáčkou:

36 šneků (předvařených nebo z konzervy)
36 plátků anglické slaniny

Na omáčku:
4 žloutky
0, 3 l přepuštěného másla
Sůl
Pepř
Citronovou šťávu
Bílé víno

Šneky zabalíme do anglické slaniny a napíchneme po třech na špízy. Pečeme v troubě vyhřáté na
220 °C asi 4 minuty.

Omáčka: Rozpustíme máslo. Ve vodní lázni našleháme do pěny žloutky s vínem, octem a citronovou šťávou. Hmotu za stálého šlehání necháme ztuhnout do konzistence tekutého medu. Potom vmícháme do vaječné hmoty rozpuštěné máslo a dochutíme. Omáčku nalijeme na talíř a do ní položíme špízy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...