úterý 2. května 2017

Tajemství zrání vajíček

Vědci z České zemědělské univerzity v Praze ve spolupráci s francouzskými kolegy z univerzity v Lille objevili významnou roli toxického plynu sulfanu, známého jako sirovodík, při zrání vajíček savců. Vědci prokázali, že pod vlivem sulfanu se ve vajíčku urychleně aktivují dva enzymy, které jsou pro jejich zrání klíčové. Vajíčka dozrálá v nízkých koncentracích tohoto plynu navíc s vyšší účinností zahajují embryonální vývoj. Zrání vajíček v laboratorním prostředí se používá u umělého oplodnění i při nejrůznějších biotechnologiích u hospodářských zvířat. Vědci roli sulfanu zkoumali na vajíčkách prasat, která zrají podobně jako lidská.



Epocha 17/2014

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...