Vyvinout chilli víno trvalo
velkobílovickému vinařství přesně pět let.
Některé chilli papričky se
přidávají už v průběhu kvašení. Další se macerují v hotovém mladém víně. používají
více druhů paprik. Jedna je na pálivost, jedna na dochuť, jiná na vůni.
Když přivoníte, cítíte víno a
lehce také papriku. Na první ochutnání však poznáte pouze víno, až v dochuti se
zvyšuje pálivost. A ta podporuje chuť k jídlu.
Navíc pracuje na tom, aby se
značka české a moravské chilli víno zapsala jako chráněná.
O podobné perličky není ve
vinařském světě nouze. Z velkobílovického vinařství Jiřího Maděriče pochází i
koziňon - vinný nápoj s přísadou sirupu z černého bezu, lidově přezdívaného
kozičky.
Annovino v Lednici vyrábí
víno višňové, v Mikulově pak vinařství Marcinčák zase levandulové.
5plus2 číslo 25 ročník VI 23.června 2017
Žádné komentáře:
Okomentovat