Chipsy obsahují akrylamid,
což je pravděpodobný karcinogen. Vzniká zejména v potravinách, které mají hodně
škrobu a jsou připravovány při teplotách nad 120 stupňů. Velké koncentrace byly
zjištěné právě u chipsů. Jezte proto jen ty, které jsou osmaženy dozlatova.
Pokud jsou dohněda, obsahují více nebezpečného akrylamidu. Vysoký příjem soli
může souviset mimo jiné se vznikem vysokého krevního tlaku, ale i nádoru
žaludku, protože sůl dráždí sliznice. Když se chipsy smaží na nevhodném oleji,
vznikají tam oxidační produkty, některé jsou také karcinogenní a jsou ještě
horší než akrylamid. Kdysi se smažilo na palmovém oleji, ten je odolný mě proti
mně změnám při vysoké teplotě. Jenže kvůli té současné hysterii někteří výrobci
přesedlali na slunečnicový olej, který je méně stabilní.
Cholesterol je nezbytná
složka organismu, mimo jiné tvoří membrány buněk. Proto je taky cholesterol v
těch vejcích, jnak by se z nich kuře nevylíhlo. Když omezíme ve stravě
cholesterol, tělo zvýší vlastní produkci. Ale stále by neměl být příjem
cholesterolu vyšší než 300 mg denně, což jsou zhruba ta dvě vejce. Cholesterol
ve vejcích je stejný jako v sádle, ale vejce jsou zdravější. Ve vejcích jsou totiž
fosfolipidy, což je součást tukové složky. Prodávají se i jako doplněk stravy
pod názvem lecitin. Působí mě proti mně cholesterolu, takže ten jeho negativní
účinek trochu vyruší.
Olivový olej je stabilní, ale
nikoli ten panenský, zastudena lisovaný. Na tom by se smažit nemělo. Protože
takové oleje nejsou rafinované, tedy přečištěné, takže tam zůstávají zbytky dužin
oliv. Když je zahřejete nad 200 stupňů, mohou tam vznikat karcinogenní látky.
Pokud se nechceme vzdát
příjemné chuti másla při smažení, použijeme přepuštěné. To je zbavené vody a s
ní i zbytků mléčných bílkovin, prodává se pod názvem ghee. V Indii ho
přepouštějí hlavně kvůli mikrobiologii, aby se jim nekazilo. Z hlediska složení
mastných kyselin máslo příliš rizikové není, i když obsahuje zhruba dvě třetiny
těch nasycených. Biokrávy mají díky krmivu trochu více těch nenasycených.
Je pravda, že při rozkladu
aspartamu v organismu se uvolňuje metylalkohol. Ale jen velmi malé množství.
Když sníme okurku, uvolní se nám ho v těle mnohem víc než u nápoje slazeného
aspartamem.
Stévii bych nedoporučila
konzumovat ve větším množství kvůli možným negativním hormonálním účinkům.
Indiánky kdysi žvýkaly listy stévie jako antikoncepční prostředek.
Prof. Ing. Jana Dostálová,
CSc.
Téma 1/2017
Žádné komentáře:
Okomentovat