Když smoothie chutná příliš
po trávě a skýtá jen omezené chuťové potěšení - což můžete vadit obzvlášť u
dětí - pomůže zelené husté kaši třeba pouhá lžíce smetany, podmáslí nebo trocha
jogurtu. Chuť bude příjemnější, nebude tolik znát trpkost nebo hořkost
rostliny.
Ananas se hodí ke všem druhům
zelí a k salátům.
Banán je ideální přísadou ke
špenátu a trpkým "divokým" salátům, které potřebují vylepšit chuť.
Borůvky se hodí ke každému
zelenému smoothie a zhodnotí smoothie z mrkve nebo planých rostlin.
Brokolice je vhodným
partnerem mně pro mě bobulovité ovoce, obzvlášť borůvky.
Obzvláště harmonicky chutná
broskvové smoothie, když do něj přidáme i citrusový plod - tedy půlku citronu
či půlku pomeranče.
Skvělým partnerem k červenému
zelí jsou čerstvé fíky a jablka, několik snítek petrželky a kvůli zdraví jeden
až dva řepné listy.
Česnek se dobře hodí do
smoothie z čerstvých okurek či špenátu i k většině druhů planých rostlin.
Dýně se přizpůsobí každé
chuti. Tam, kde je dýně, patří do smoothie i několik ořechů, tato kombinace
přináší nepřekonatelný užitek pro zdraví.
Rozmixované fíky chutnají se
všemi zelenými saláty, s fenyklem, brukvovitými rostlinami, citrusovými plody
či melouny.
Hrušky mají obzvlášť sladkou
chuť, hodí se ke zlepšení chuti zelí a salátu.
Plody i listy jahod se hodí k
mladým cibulkám, ke všem druhům ovoce a k čerstvým listovým salátům.
Stejně jako banány zlepšují
kiwi chuť smoothie ze zahradního i planě rostoucího salátu a dodávají nám
důležité vitaminy a stopové prvky.
Mango se výborně hodí ke
květáku, kedlubně, čekance, ke špenátu a trpkým salátům.
Maliny se hodí prakticky do
každého smoothie, aniž by měnily jeho chuť.
Oves během vegetačního
období, oves v podobě ovesné trávy včetně dosud nezralých semen, takto se hodí
do každého smoothie a zajišťuje látky na posílení nervů a prevenci revmatu.
Zrní je k dispozici po celý rok. Můžeme si je primixovat či pár ovesných vloček
nasypat na hotový nápoj.
Paprika je dobrá v kombinaci
s dýní a cuketou, kromě toho s rajčaty a cibulí, zelenými saláty a šťavnatými
rynglemi či švestkami.
Rybíz je černý, bílý a
červený, do smoothie se hodí všechny, a sice jak plody, tak čerstvé mladé
listy.
Vhodným partnerem ředkve jsou
jablka, protože přinášejí všechny životně důležité látky, které ředkvi chybí -
ale těch není mnoho. Kdo chce, může někdy zkusit zředit smoothie trochou piva.
Ředkvičky tvoří velmi vhodnou
kombinaci s ředkví, kouskem fenyklové hlízy a červenými paprikami. Zelené listy
ředkviček nebo ředkvičkové výhonky ještě zvyšují hodnotu smoothie. Jako koření
je velice vítaná bazalka.
Špenát se hodí k mléku a
mléčným výrobkům, k ovoci bohatému na draslík, jako banánu a šípkům, vařeným
bezinkám a melounu, avokásu nebo kiwi.
Švestky se hodí do každého
zeleninového a bylinkového smoothie.
Hrozny se hodí k zeleným
druhům zeleniny a salátům. Méně dobře už k rajčatům a paprikám.
Vodní melouny se snášejí
především s ostatním ovocem, např. s malinami, broskvemi a celými citróny nebo
pomeranči. Kombinace s rajčetem je odvážná, ale má své přívržence. Chutná je i
trocha řeřichy a/nebo dvě až tři ředkvičky nebo plátky bílé ředkve.
Žádné komentáře:
Okomentovat