MENU
DOBRÁ KARMA
Lakování na zeleno. Firmy chtějí vypadat ekologicky, nakonec si tím ale škodí
3 minuty čtení
Autor
Michaela Černá
Foto:
Unsplash/Patagonia
DOBRÁ KARMA
EKOLOGIE
15. června 2019
Kdo by nemiloval čokoládu! Jenže jen málokdo si při lámání tabulky uvědomuje, co se za její masovou produkcí skrývá. Sklízení kakaových bobů přispívá k masivní deforestaci v Africe, na farmách navíc často pracují dětští otroci v hrozných podmínkách. A přece se Nestlé nedávno chlubilo, že podporuje lokální farmáře a že vyrábí produkty z udržitelně získaných kakaových bobů.
Kvůli těmto tvrzením na ně teď míří žaloby i pozornost médií. Označují to za nepravdivé tvrzení a greenwashing. Tedy snahu působit ekologicky, které ovšem chybí reálné základy.
K podobné aktivitě se uchýlilo už mnoho firem. Lakují skutečnost na zelenější, než doopravdy je. Snaží se vylepšit si pověst přidáním se k ekologické módní vlně. A leckdy i vytáhnout ze zákazníků více peněz tím, že jim nabízejí ekologičtější produkt, než doopravdy vyrábějí.
Michaela Černá
Žádné komentáře:
Okomentovat