Ryb jíme bohužel málo. Když před zhruba šesti sty lety staří rybníkáři u nás budovali hráze a zakládali rybníky, kladli si za podmínku, že rybí maso chtějí jíst jen čtyřikrát týdně. Kolikrát ho dnes jíme my? Sáhněme si do svědomí. Mnozí asi tak čtyřikrát do roka nebo pouze o Vánocích. A to je špatně, protože tato opravdu zdravá a ekologická potravina z našich rybníků je to nejlepší, co tady máme. Přitom se z větší části vyváží do zahraničí, zatímco naopak dovážíme různé potraviny, které nemají ani zdaleka takovou kvalitu jako český kapr.
Projel jsem Evropu, abych se podíval, jak mají kde vyspělé rybníkářství – a řeknu vám, že máme být na co hrdí. Viděl jsem rybníky v Polsku, Maďarsku nebo Německu, ale tam jsou to spíš takové velké novodobé sádky. Ale ty klasické, krásné a pro přírodu a ekologii velmi užitečné rybníky rozházené porůznu po krajině máme jenom v Česku.
Lubomír Zvonař, ředitel rybářství Nové Hrady
Žádné komentáře:
Okomentovat