neděle 22. prosince 2019

Tradice jménem kapr

Je určitě dobře, že máme českou vánoční tradici se štědrovečerním kaprem a bramborovým salátem a že zatím nejíme krocana. I když už čtyřicet procent domácností si kapra na Vánoce nedává. Přitom bychom na něj mohli být pyšní podobně jako na Ježíška. Myslím, že bychom měli tuhle svou identitu nadále držet. 

Ryb jíme bohužel málo. Když před zhruba šesti sty lety staří rybníkáři u nás budovali hráze a zakládali rybníky, kladli si za podmínku, že rybí maso chtějí jíst jen čtyřikrát týdně. Kolikrát ho dnes jíme my? Sáhněme si do svědomí. Mnozí asi tak čtyřikrát do roka nebo pouze o Vánocích. A to je špatně, protože tato opravdu zdravá a ekologická potravina z našich rybníků je to nejlepší, co tady máme. Přitom se z větší části vyváží do zahraničí, zatímco naopak dovážíme různé potraviny, které nemají ani zdaleka takovou kvalitu jako český kapr. 

Projel jsem Evropu, abych se podíval, jak mají kde vyspělé rybníkářství – a řeknu vám, že máme být na co hrdí. Viděl jsem rybníky v Polsku, Maďarsku nebo Německu, ale tam jsou to spíš takové velké novodobé sádky. Ale ty klasické, krásné a pro přírodu a ekologii velmi užitečné rybníky rozházené porůznu po krajině máme jenom v Česku.





Lubomír Zvonař, ředitel rybářství Nové Hrady

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...