úterý 25. srpna 2020

hodnotné slupky a stonky

Italská spotřebitelská organizace Altroconsumo radí používat vše od listů a natě přes stonky až po jádra Výsledky laboratorních testů mluví za vše. Listy celeru jsou mnohem bohatší na polyfenoly (77 mg / 100 g) než stonky (9,7 mg / 100 g). V jablečné slupce je polyfenolů více (107,6 mg / 100 g) než v dužině (64,1 mg / 100 g). Zelená část pórku obsahuje více vitaminu C (7,6 mg / 100 g) než bílá poblíž kořenů (3,6 mg / 100 g). Části ovoce nebo zeleniny, které jsou méně lákavé ke konzumaci, jsou velmi často nutričně bohatší. Dýně, citrony nebo pomeranče nejsou výjimkou. Například dužina dýně obsahuje od 27 % méně vitaminu C (9,7 mg / 100 g) než kůra (13,2 mg / 100 g) a výrazně méně vlákniny (3 g oproti 7 g / 100 g). Listy květáku jsou bohatší na vlákninu (4,5 g / 100 g) než zdužnatělé květenství, které se v kuchyni používá nejčastěji (3,3 g / 100 g).

Využití všech částí ovoce či zeleniny šetří peníze, čas strávený na nákupech i v kuchyni. Šetří životní prostředí, má nutriční výhody. Je však třeba zvážit i stinné stránky – riziko obsahu pesticidů. V testu obsahovaly zbytky pesticidů produkty tradiční i bio produkty. Hodnoty byly naštěstí velmi nízké a zdaleka se neblížily zákonným limitům. Některé druhy zbaví zbytečných chemikálií důkladné omytí.




DTest

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...