1 kg světlé zeleniny v biokvalitě nebo z dobrého zdroje (600 g oloupané cukety, 200 g cibule, 200 g brambor)
3 lžíce přepuštěného másla nebo olivový olej a kousek másla
50 g opraných a okapaných jáhel
1,5 l vody
2 lžičky mořské soli
3 kuličky pepře
2–3 lžíce umeocta (běžně koupíte v prodejnách zdravé výživy)
velká hrst čerstvého kopru
možnosti k dochucení:
100 ml smetany na vaření nebo kousek másla vajíčko natvrdo, ztracené vejce nebo kostičky marinovaného tofu
Postup: Očistěte si veškerou zeleninu a nakrájejte ji na velké kusy. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku. Na přepuštěném másle a na mírném ohni pomalu opékejte osolenou zeleninu cca 5–10 minut, přidejte jáhly a také je za stálého míchání mírně osmahněte.
Poté zalijte horkou vodou, osolte, přidejte pepř a vařte cca 15–20 minut. Všechna zelenina i jáhly by měly být měkké. Rozmixujte výkonným ponorným mixérem do hladkého krému a poté polévku propasírujte přes síto, aby byla úplně jemná. (Pokud máte supervýkonný mixér, starost s pasírováním odpadá.)
Teď máte hotový jemný zeleninovo-jahelný krém, který dochutíte umeoctem, koprem, kouskem másla či ghíčka, případně můžete přidat také smetanu, není to ale vůbec nutné. Dle potřeby ještě dolaďte solí či čerstvě mletým pepřem. Servírujte s vajíčkem natvrdo, ztraceným vejcem nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.
Žádné komentáře:
Okomentovat