Kakaové boby z Madagaskaru, kokosový cukr a sušené mléko. S touto recepturou na mléčnou čokoládu uspěla Čokoládovna Janek v prestižní soutěži Great Taste, která bývá často přirovnávána ke gurmánské obdobě filmových Oscarů.
Manufaktura z Uherského Brodu získala ocenění i za lískooříškovou pomazánku Lískovku, obsahující 71 procent oříšků. Pro srovnání: Nutella jich má jen 13 procent.
Do soutěže, která se každoročně koná ve Velké Británii, letos výrobci z více než 100 zemí přihlásili téměř 13 000 produktů. „Porotci hodnotí produkty naslepo. Neznají jejich příběh ani složení. Řeší jen chuť. O to víc nás to těší,“ říká jednatel firmy Václav Durďák, který ji provozuje se svou manželkou Anetou a společníkem Vlastimilem Urbancem.
Čokoládovna Janek ale vyrábí i celou řadu dalších zajímavých produktů. V poslední době například ve spolupráci s Martinem Žufánkem vymyslela recepturu na absintovou čokoládu.
„Martin nám dal bylinky, ze kterých míchá absint, a prozradil nám i správný poměr. Rozemleli jsme je s kakaovými boby v žulových kamenech, takže v čokoládě je nepoznáte, jen cítíte jejich chuť. Vznikla tak limitovaná edice čokolád,“ popisuje Durďák.
Nově také vyrábí třeba veganskou bílou čokoládu, která místo sušeného mléka obsahuje mléko rýžové. Jako ingredience do svých výrobků používá čokoládovna vedle nejrůznějších druhů ovoce a oříšků i méně tradiční suroviny jako fialky, jasmín, levanduli, pepř či sůl. Sůl je ostatně i základem nejprodávanějších pralinek – se slaným karamelem, vanilkou a právě himálajskou solí.
Čokoládovna si přitom zakládá na tom, že náplně vaří z původních surovin. „Když jsme v začátcích chodili na různé kurzy, učili nás používat ochucené pasty, které nám rovnou chtěli prodávat. Z kilového kyblíku prefabrikátu uděláte třeba 5000 malinových pralinek, ale ty nestojí za moc. My jsme se rozhodli jít jinou cestou. Radši uděláme malinové pyré s mrazem sušenými malinami a malinovou pálenkou a máme poctivou pralinku,“ líčí podnikatel.
Většinu surovin získává od lokálních výrobců nedaleko Uherského Hradiště. Pálenku odebírá třeba od již zmíněného Žufánka nebo od Jelínka, kávu od pražírny Coffeespot a med od včelaře, který od nich zase odebírá čokolády a prodává je. V zahraničí nakupuje pouze kakaové boby, které získává jak od prostředníků, tak přímo od farmářů.
Když vymýšleli jméno firmy, inspirovali se pověstí o Černém Jankovi, který zachránil Uherský Brod při kuruckém obléhání. Vynechali přízvisko ,černý‘ a název společnosti byl na světě.
Forbes
Žádné komentáře:
Okomentovat