Šneci byli součástí tradiční české kuchyně, což dokazují receptury Magdaleny Dobromily Rettigové. Původně jídlo chudých se dostalo až na vánoční tabuli jako lahůdka. „Šnečí maso obsahuje hodně bílkovin, nemá tuky, nemá cholesterol. Ale samo o sobě je plané. Lidé někdy říkají, že chtějí ochutnat šneka neochuceného. Pak jim radím, ať si koupí 2 kg šneků a udělají si to doma sami. Za námi zákazníci chodí právě proto, že to maso má chutě. Co z toho, že to bude zdravé, ale nikdo si to nekoupí?“ vysvětluje Jiří Szotkowski svůj záměr a dodává, že některé jeho produkty jsou i ve světě ojedinělé. Třeba sušení šneci v hořké čokoládě.
„Ty vaříme v červeném víně a maso do gratinovaných šneků v muškátu s šalvějí a tymiánem. Raději obětuju stovku v nákladech navíc, ať je ta chuť lepší. Pomazlíme se s tím. Nejlepší, co může být, je, když mi pak někdo pochválí, že to je dobré,“ dodává.
Lenka Požárová
Žádné komentáře:
Okomentovat