středa 7. října 2020

pikantní čatní z dýně

1 kg dýně, 2 velké cibule, 4 kyselá jablka, 1 syrovou červenou papriku, 1 chilli papričku, 2 lžičky červeného pepře, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžičku černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, 4 lžíce octa, 2 lžíce cukru a 1 lžíci soli

Dýni rozkrojíme, zbavíme semen, vláken a rozkrájíme na proužky. Odřízneme slupku a nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek vyjmeme jádřince, nakrájíme na dílky. 

Dýni a jablka vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou chilli papričku, papriku a cibuli. Dále přisypeme koření, sůl, cukr, přilijeme ocet a promícháme. Přivedeme k varu a 25 minut zvolna vaříme, až dýně změkne. Občas podlijeme vodou. Horké čatní dáme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut. 

Čatní je pikantní příloha k masitým a zeleninovým pokrmům, používá se i jako přísada k ochucení šťávy pod maso.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...