1 kg dýně, 2 velké cibule, 4 kyselá jablka, 1 syrovou červenou papriku, 1 chilli papričku, 2 lžičky červeného pepře, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžičku černého pepře, 1 lžičku mletého zázvoru, 4 lžíce octa, 2 lžíce cukru a 1 lžíci soli
Dýni rozkrojíme, zbavíme semen, vláken a rozkrájíme na proužky. Odřízneme slupku a nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek vyjmeme jádřince, nakrájíme na dílky.
Dýni a jablka vložíme do kastrolu, přidáme nakrájenou chilli papričku, papriku a cibuli. Dále přisypeme koření, sůl, cukr, přilijeme ocet a promícháme. Přivedeme k varu a 25 minut zvolna vaříme, až dýně změkne. Občas podlijeme vodou. Horké čatní dáme do sklenic, uzavřeme a sterilujeme při 85 °C asi 20 minut.
Čatní je pikantní příloha k masitým a zeleninovým pokrmům, používá se i jako přísada k ochucení šťávy pod maso.
Žádné komentáře:
Okomentovat