pondělí 2. listopadu 2020

Chilli není pro každého

Štiplavou chuť černému či zelenému pepři dodává látka piperin, zatímco papričky jsou pálivé proto, že obsahují kapsaicinoidy. Ty jsou pro člověka dráždivé a vyvolávají pocit pálení až bolesti v každé tkáni, s níž přijdou do styku. Rozdíl je pouze u kajenského pepře. Ten chutná stejně jako papričky, a to proto, že ve skutečnosti nejde vůbec o pepř, tedy plody pepřovníku, ale je vyráběn z mletých chilli papriček. 

Mnoho lidí také dělá chybu, když si myslí, že pálivou chuť „spláchne“ tím, že se napije vody. Opak je pravdou! Účinky papriček se tím ještě zhorší. To proto, že voda, ale i sladké nápoje posunou a rozprostřou pálivost ještě dál a na větší plochu zažívacího ústrojí. Na kapsaicin se vážou tuky a alkohol. Při pálení sliznic trávicího traktu tak pomůže vypít hrnek mléka, nejlépe s vyšším obsahem tuků. Účinky kapsaicinu se zmírní tím, že se naváže na tuk. Pokud se do pokrmu přidá více chilli, než jsme původně zamýšleli, ostrost utlumíme právě přidáním mléka nebo smetany. 

Zralé papričky se suší a melou na koření. Druhy, které se zpracovávají společně se semínky, obsahují nejvíce kapsaicinu a jsou daleko pálivější než ty bez semínek nebo jen s menším množstvím semínek. Dá se tedy říci, že čím světlejší bude koření, tím více je tam semínek, a tím bude koření pálivější. 

Je pravda, že chilli a vůbec silně pikantní jídla jsou nejen kvůli chuti oblíbená v oblastech, kde je obtížné uchovávat pokrmy. Jde především o oblasti s tropickými teplotami a vyšší vlhkostí vzduchu. Jídla se v těchto místech často připravují a servírují i na venkovních tržištích ve stáncích za ne úplně vyhovujících hygienických podmínek a nejsou uchovávána v chladu. Pokrmy mohou být plné bakterií a chilli je tzv. dezinfikuje. Jde o metodu, která určitou měrou funguje proti infekčním průjmovým nákazám. 

Chilli se doporučuje například jako podpůrný prostředek při redukci hmotnosti. V chilli papričkách jsou obsaženy dusíkaté látky ze skupiny fenylalkylaminových alkaloidů, které pomáhají zrychlovat metabolismus a zvýšit množství tepla. Při redukci hmotnosti je zrychlení metabolismu výhodné, hlavně v období, kdy se snižování hmotnosti zastaví a je potřeba metabolismus znovu „nastartovat“. Mnoho studií potvrzuje, že kapsaicin v papričkách pomáhá snižovat pocit hladu, a tím snižuje konzumaci jídla. Vlivem pikantnosti papriček se v žaludku vytvoří více žaludečních šťáv, ve žlučníku se vytvoří větší množství žluči, a tudíž dojde k rychlejšímu zpracování tučných jídel. Důležité je vědět, že lidé, kteří jsou na pálivé papričky zvyklí, se jejich účinkům přizpůsobují, a jejich efekt se pak mírní. 

Během konzumace kapsaicinu dochází k roztažení pórů pokožky, tělo se začne více potit a ochlazovat. Když papričky přestanou pálit, je vhodné doplnit tekutiny, které jsou pro krásnou pleť také důležité. Papričky kladně ovlivňují i spánek, jenž je pro zdravou pleť taktéž nezbytný, stačí špetka chilli do večerního jídla. Zevní použití zahrnuje aplikaci krémů a gelů určených na redukci celulitidy a hmotnosti, zde se využívá zmíněné vlastnosti, kdy na kontakt s kapsaicinem pokožka reaguje pálením a prohřátím, což je při těchto procedurách žádoucí. Vedle toho je obsažen i v krémech a náplastech na zmírnění bolesti páteře, kloubů a svalů. I zde se využívá jeho schopnosti prostupovat pokožkou. Jen pozor, kapsaicinové přípravky se nesmějí podávat na otevřenou ránu nebo narušenou pokožku. 

Konzumace chilli papriček vede k celkovému prohřátí, k dráždění a prokrvení pohlavních orgánů, odtud pramení zařazení chilli do skupiny přírodních afrodiziak. Kromě toho se při jejich konzumaci v těle uvolňují endorfiny a serotoniny, jež mají relaxační účinek, přinášejí pocit spokojenosti až blaženosti a jsou nazývány hormony štěstí. Tím dochází k celkovému pozvednutí psychiky, a to se následně může pozitivně odrazit v sexuálním apetitu. 

Při jejich konzumaci dochází ke zvýšené produkci žaludečních šťáv, čímž se zrychluje i trávení. Díky tomu, že strava prochází organismem rychleji, se dá říci, že taktéž čistí střeva. Papričky podporují i krevní cirkulaci a mohou mírně snižovat krevní tlak. Při běžném užívání v jídle není třeba konzultovat jejich konzumaci s lékařem, při vyšších dávkách již ano. Chilli papričky rovněž pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. I v tom je jejich konzumace prospěšná. 

Chilli je nebezpečné podávat například dětem. Pokožka i sliznice dítěte může na látku reagovat prudce, tím může dojít k rozvoji k nevolnosti a průjmu, hrozit ale může i zánět, otok, zarudnutí míst, jež byla papričkami zasažena, či silná alergie. Pozor by měli dávat i pacienti, kteří užívají lék Warfarin na ředění krve, ti by měli informovat svého ošetřujícího lékaře, pokud do jídelníčku papričky zařazují častěji. Důvod je ten, že papričky obsahují vitamin K, který ovlivňuje srážlivost krve, a tím může ovlivnit účinek Warfarinu. Chilli papričky se nepodávají pacientům při žaludečních vředech nebo při dalších problémech se zažíváním, kde je potřeba dodržovat stravu s výběrem lehce stravitelných pokrmů. Opatrnost se doporučuje i v případě těhotných a kojících žen a příliš vhodné nejsou ani pro seniory. 







Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...