pondělí 16. listopadu 2020

(ne)dietní doporučení

Nedostatek spánku má velký vliv na naši hmotnost. Už po čtyřech neklidných nocích klesá produkce inzulinu. Metabolismus je pak unavený a tělo začíná ukládat tuky místo toho, aby je spalovalo. Ale kolik spánku tedy potřebujeme? Podle univerzity v Chicagu je optimálních 8,5 hodin spánku za noc, protože tak naše tělo hubne nejefektivněji.

Sport samozřejmě pomáhá při hubnutí. Ale vědci z univerzity v britském Chesteru, kteří se zabývají sportem a pohybem, zjistili velkou zajímavost. Totiž, že už jen tím, že nesedíme, ale stojíme, spálíme o zhruba 50 kalorií za hodinu více. Srdeční frekvence se přitom zvyšuje zhruba o deset tepů.

Když je nízká koncentrace leptinu, je těžké zkrotit chuť k jídlu. To je hormon regulující pocit hladu a sytosti. Důvodem jeho nízké koncentrace může být nedostatek zinku. Studie univerzity v íránském Isfahánu dokazuje, že každodenní užívání 20 mg zinku po dobu osmi týdnů zvyšuje hladinu leptinu, a zabraňuje tak pocitu vlčího hladu.

Kdo vlastně rozhoduje o tom, jestli svou stravu dobře, nebo špatně zhodnotíme? Představte si, že naše střevní bakterie. Vědci z americké univerzity ve Stanfordu to potvrzují, protože zjistili, že preferují regionální potraviny. Prostě jde o zvyk. Díky regionálním potravinám dokážeme našemu tělu lépe zajistit látkovou výměnu.

Že se po těstovinách tloustne? Budete se možná divit, ale je to omyl. Většina druhů těstovin totiž, na rozdíl od jiných potravin s vysokým obsahem sacharidů, způsobuje spíše pomalé zvyšování hladiny krevního cukru. To se nám hodí, protože se tak lépe vyhneme silnému pocitu hladu. Těstoviny nám dokonce můžou pomoct zhubnout, jak dokládá například studie vypracovaná odborníky v kanadském Torontu.

Tak si můžeme, když jíme týdně tři porce po 100 g těstovin, nejen udržet svou hmotnost, ale také ji postupně snižovat. Ovšem jen za předpokladu, že se přitom vzdáme „špatných“ sacharidů.

Při získávání energie dává tělo přednost našim zásobárnám sacharidů. Výzkumníci z univerzity v britském Bathu zjistili překvapivou věc. Můžeme to prý změnit, když ráno sportujeme nalačno. Kdo takhle trénuje, přiměje své tělo využívat jako zdroj energie zásobárny tuků. Tak to zkuste, buďte na sebe tvrdá – ráno nejdříve sport, pak teprve snídaně.

Soustředěná konzumace jídla je klíčem k úspěchu. Jen tehdy, když jídlu věnujeme opravdu plnou pozornost (netelefonujeme u něj, nečteme), můžeme také správně vnímat signály svého těla. Řekne nám, kdy má hlad a kdy je syté. Nejlepším důkazem toho je jedna portugalská studie, během které účastníci pokusu shodili za několik týdnů skoro dva kilogramy a pak svou hmotnost dál snižovali. Jen tím, že se na jídlo soustředili. Prostě poslouchejte, co vám tělo říká a kdy naznačí, že už má dost.

Plánování se vyplatí. Výzkumný tým z americké univerzity v Minnesotě došel k závěru, že lidé, kteří si vaří na několik dní dopředu, mají pak na jídlo i více času. Důsledkem je, že si ho dokážou potom zcela automaticky více vychutnat, a tím také lépe vnímají svůj přirozený pocit sytosti.

Bez odpolední kávy je snazší vzdát se sladkostí. To je výsledek výzkumu vědců z americké univerzity v New Yorku. Už 200 mg kofeinu, tedy takové množství, jaké se skrývá v 1–2 šálcích filtrované kávy, tlumí schopnosti chuťových pohárků, což stimuluje naši touhu po cukru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...