Jednou z důležitých příčin zácpy jsou nesprávné dietní zvyklosti, především nedostatek tekutin a požívání potravin s nízkým obsahem vlákniny. Tato potrava vede k zahušťování střevního obsahu, jeho hromadění, pomalému vyprazdňování a obtížné defekaci.
Podle Mařatky lze potraviny rozdělit do několika skupin:
1. potraviny dobře stravitelné s malým zbytkem
- příklady - libové maso, drůbež, ryby, rýže, potraviny z bílé mouky, bílé pečivo a chléb;
2. potraviny s malým zbytkem, které podněcují peristaltiku chemicky
- příklady - cukr, med, sirup, sladkosti, tuk a tučné pokrmy, nápoje sycené oxidem uhličitým, pivo, kyselé mléko, smetana, jogurt, káva;
3. potraviny dobře stravitelné s větším zbytkem
- příklady - zelenina (hlávkový salát, oloupané rajče, zelenina vařená listová(, jemné syrové ovoce (jahody, banány), kompoty a zavařeniny, obiloviny (ovesné vločky a krupky), brambory;
4. potraviny s velkým zbytkem, dráždivé
- příklady - syrová i vařená zelenina, ovoce, houby, chléb z nevymílané mouky, otruby;
5. potraviny zpomalující střevní průchod
- příklady - obilninové (rýžové, kukuřičné) pentosany, černý čaj, čokoláda, kakao, borůvky
6. potraviny s různým účinkem
- příklady - mléko a mléčné výrobky (podle snášenlivosti laktózy - mléčného cukru).
Při sestavování jídelníčku je zejména nutné dbát na dostatečný příjem vlákniny, která slouží nejen jako přírodní projímadlo, ale také jako prebiotikum. Doporučená spotřeba je více než 30 gramů/den a to v poměru nerozpustné k rozpustné 3 : 1. Pro člověka jsou nejvýznamnějšími zdroji vlákniny ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy a luštěniny a výrobky z nich. Vláknina z různých zdrojů má však různé složení a nestejné množství vlákniny.
Mezi rozpustnou vlákninu se řadí pektin, vláknina obsažená v ovoci, rostlinné pentosany, guar, agar v indickém jitrocelu, inulin v čekance, česneku. Nerozpustná vláknina je reprezentovaná celulózou (ve stěně ovoce a zeleniny), ligninem (v houbách) a některými hemicelulózami (ve slupkách obilných zrn).
Probiotika mají osvědčený vliv při napadení nebo přemnožení zažívacího traktu patogenními bakteriemi. Probiotika (z řečtiny "pro život") jsou živé mikroorganismy, které se dostávají do těla v potravě a příznivě ovlivňují zdraví člověka.
K nejběžnějším zdrojům probiotik patří zejména kysané (fermentované) mléčné výrobky. Mezi potraviny s nezanedbatelným obsahem probiotických kultur se také řadí vysokodohřívané tvrdé sýry, mléčným kysáním konzervovanou zeleninu (kysané zelí, rychlokvašené okurky) a šťávu z kysaného zelí. Opomíjeným, ale také důležitým zdrojem jsou ušlechtilé suché salámy. Naopak méně výhodné z hlediska obsahu probiotických kultur jsou termizované dezerty a tavené sýry.
Při léčbě je nutné nemocnému vysvětlit základní principy defekace. Léčba spočívá v tomto postupu: pravidelnost v jídle a v režimu dne; dostatek tekutin, nejen pro žízeň, ale "jako lék" (1 500 - 2 000 ml denně); dieta s hojným obsahem vlákniny (nestravitelné zbytky). Nestravitelné zbytky (balastní látky) váží vodu a bobtnají. Tím zvětšují objem stolice. Objemná stolice přiměřené konzistence je fyziologickým podnětem propulsivní peristaltiky. Mezi jednotlivými složkami vlákniny jsou rozdíly. Celulóza váže málo tekutin, naopak hemicelulóza a pektiny váží vodu vydatně. Kromě normální potravy, ve které by mělo být dostatek celozrnných produktů (čerstvý hléb a pečivo, vločky, müsli), ovoce a zeleniny, lze přidat ještě 10 - 25 g lněného semínka, pšeničných klíčků nebo otrub (lépe v syrové formě než tepelně upravené). To vše za předpokladu dostatečného přívodu tekutin.
Nepoužívat projímadla. Nejde-li to od začátku bez nich, volí se prostředky méně iritující: laktulósa, salinická projímadla, projímavé minerálky, klyzmata; místo projímadel je vhodné předepsat lék působící stimulaci motility tlustého střeva. Cisaprid, který patří mezi prokinetika.
Omezit by se měly potraviny s nízkým obsahem zbytků a potraviny zpomalující střevní činnost.
Nevhodné potraviny:
- sladkosti, kakao, čokoláda;
- pečivo a potraviny z bílé mouky;
- vločkové a rýžové odvary;
- pudinky;
- uzeniny.
Zdeněk Hladil
Výživa při onemocnění trávicího traktu
(bakalářská práce)
Podle § 1 knihomolského zákoníku mi probíhají před očima tisíce písmenek denně. Na bannerech, cedulích, monitorech a papíru. Ale sem si vybírám, co nechci ztratit z paměti..
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Zkoušky z lásky
Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...
-
Nelze pochybovat o tom, že z hlediska inkvizitorů autorského práva byla činnost Království mluveného slova smrtelným hříchem. Na druhou str...
-
Živote, postůj, já jsem tvůj, mám ústa, oči, noc a řeku, miluji, vidím, hořím, teku, radostem pláč svůj obětuj, na čelo polož vrásu vr...
Žádné komentáře:
Okomentovat