doba přípravy: 25 minut
pro 4 osoby:
400 g brambor
200 g celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
8 plátků prorostlé slaniny
900 ml vývaru
sůl, pepř, špetka mletého šafránu
100 ml smetany
nastrouhaný muškátový oříšek
2 lžíce sekané petrželové natě
Brambory a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Plátky slaniny opečte z obou stran do křupava a odložte je na papírovou utěrku.
Ve výpeku osmažte do sklovita cibuli a česnek, přidejte brambory a celer a krátce orestujte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte špetku šafránu a na středním ohni vařte 20 minut.
Smetanu ušlehejte. Uvařenou polévku rozmixujte ponorným mixérem. Ochuťte ji muškátovým oříškem a zjemněte 4 lžícemi ušlehané smetany. Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte kopečkem ušlehané smetany, plátkem slaniny a nasekanou petrželkou.
pro 4 osoby:
400 g brambor
200 g celeru
1 cibule
1 stroužek česneku
8 plátků prorostlé slaniny
900 ml vývaru
sůl, pepř, špetka mletého šafránu
100 ml smetany
nastrouhaný muškátový oříšek
2 lžíce sekané petrželové natě
Brambory a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Plátky slaniny opečte z obou stran do křupava a odložte je na papírovou utěrku.
Ve výpeku osmažte do sklovita cibuli a česnek, přidejte brambory a celer a krátce orestujte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte špetku šafránu a na středním ohni vařte 20 minut.
Smetanu ušlehejte. Uvařenou polévku rozmixujte ponorným mixérem. Ochuťte ji muškátovým oříškem a zjemněte 4 lžícemi ušlehané smetany. Polévku rozdělte do talířů a každou porci ozdobte kopečkem ušlehané smetany, plátkem slaniny a nasekanou petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat