120 g másla
6 lžic olivového oleje
8 lžic nakrájené cibule
500 g kuřecích jater
Sůl, černý pepř
6 lžic koňaku
Za častého míchání necháme na pánvi zesklovatět cibuli.
Přidáme játra, snížíme teplotu a opepříme. Přikryjeme a dusíme asi 15 min.
Játra s cibulkou dáme do mixéru a necháme vychladnout. Původní pánev
postavíme na oheň, přilijeme koňak, flambujeme a necháme zredukovat na minimum.
Poté přilijeme k játrům, přidáme změklé máslo, vše osolíme a opepříme.
Směs rozmixujeme na hladko. Přendáme do připravené nádobky a zalijeme troškou
tekutého másla. Necháme vychladit.
Přestože jsou tyto vnitřnosti bohatým zdrojem bílkovin,
železa, vitaminu A, B, D a například také zinku, rozhodně by se to
s jejich konzumací nemělo příliš přehánět. Zároveň totiž obsahují i velké
množství cholesterolu. Kvůli významnému podílu vitaminu A nejsou játra ideální
potravinou ani pro těhotné ženy. Obecně výživoví experti doporučují dopřát si
tuto pochoutku v průměru dvakrát do měsíce.
Žádné komentáře:
Okomentovat