Existuje široká řada, ale právě arabica a
robusta se produkují ve větší míře. Ještě je známá liberica, chuťově podobná
robustě, ale není moc dostupná.
Arabica oproti robustě obsahuje méně kofeinu.
Má řadu různých odrůd a díky tomu nabízí i velkou škálu chutí a vůní. Je
jemnější a vyrovnanější. Může být kyselejší a ovocná, ale i oříšková či
čokoládová. Společně s odrůdou chuť potom ovlivní také země původu, nadmořská
výška a způsob zpracování.
Není to fajn, vymluvit se v průběhu dne, že
opravdu potřebujeme kávu, a během její přípravy i pití se na chvilku zastavit?
Dokud se po kávě cítíte dobře, tak je to v
pořádku. Při větší konzumaci vám může bušit srdce, cítíte se nesví, potíže se
nebo jste nervózní. A to už dobré není. To se vám stane rychleji z méně
kvalitní kávy (z robusty). Pokud pijete opravdu kvalitní kávu, bude mít kofeinu
méně, můžete jí vypít víc a dokonce je i zdraví prospěšná.
Petra Davies Veselá
Žádné komentáře:
Okomentovat