čtvrtek 28. února 2019

Káva


Existuje široká řada, ale právě arabica a robusta se produkují ve větší míře. Ještě je známá liberica, chuťově podobná robustě, ale není moc dostupná.
Arabica oproti robustě obsahuje méně kofeinu. Má řadu různých odrůd a díky tomu nabízí i velkou škálu chutí a vůní. Je jemnější a vyrovnanější. Může být kyselejší a ovocná, ale i oříšková či čokoládová. Společně s odrůdou chuť potom ovlivní také země původu, nadmořská výška a způsob zpracování.
Není to fajn, vymluvit se v průběhu dne, že opravdu potřebujeme kávu, a během její přípravy i pití se na chvilku zastavit?
Dokud se po kávě cítíte dobře, tak je to v pořádku. Při větší konzumaci vám může bušit srdce, cítíte se nesví, potíže se nebo jste nervózní. A to už dobré není. To se vám stane rychleji z méně kvalitní kávy (z robusty). Pokud pijete opravdu kvalitní kávu, bude mít kofeinu méně, můžete jí vypít víc a dokonce je i zdraví prospěšná.

Petra Davies Veselá

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...