sobota 28. března 2020

Naučíme se alespoň jako společnost mýt si řádně ruce?

Mýdlo patří mezi takzvané amfifilní látky, které mají současné lipofilní i hydrofilní vlastnosti. Mýdlo tedy obsahuje molekuly dvojí povahy. Hydrofilní molekuly přitahuje voda, ale odpuzují je tuky a proteiny a u lipofilních molekul je tomu přesně naopak. Když nalijete olivový olej do vody, olej se s vodou nesmíchá. Pokud ale do této směsi přidáte mýdlo, olej se rozptýlí. Lipofilní molekuly přitáhnou tuk a ty hydrofilní ho zase táhnou k vodě. V důsledku se tak jeho jednotlivé částice rozpadnou.

Podobné je to s koronavirem. Většinu virů totiž tvoří genetická informace RNA (podobný princip jako DNA), kterou chrání vrstva proteinu a vrstva tuku. Thordason viry označuje za „tukové koule v nanovelikosti“. Chemické vazby proteinu a tuku držící virus pohromadě nejsou naštěstí příliš silné, takže je lipofilní molekuly mýdla dokáží rychle rozložit. Ty hydrofilní pak vystaví neškodné zbytky viru vodě, která je spláchne. Mýdlo dokáže smýt bakterie a viry, které jsou ještě silnější než koronavirus. Celý proces ale vyžaduje určitý čas, právě proto se obvykle doporučuje minimálně dvacet vteřin mytí rukou. Kůže je vrásčitá a mýdlo tak potřebuje nějakou dobu, aby se dostalo do všech záhybů a dostatečně se vypořádalo s veškerými částicemi viru. Zmíněných dvacet sekund by mu na to ale mělo stačit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zkoušky z lásky

Připadá mi to absolutně nemožné, ale buď se mi rozbilo vyhledávání, nebo jsem skutečně ještě nikdy nevyzval ke zrušení Vánoc. Tudíž je dost ...