Na kofty:
300 g mrkve
½ větší cibule
30 g mletých (nebo najemno nasekaných) slunečnicových semínek
hrst mrkvové natě
hrst čerstvého koriandru
5 sušených meruněk
2 stroužky česneku
¼ lžičky chilli
½ lžičky římského kmínu
lžíce citronové šťávy
60 g strouhanky
1 vejce
sůl a pepř
olivový olej
Na dresing:
30 g stonků petržele nebo koriandru
150 ml majonézy
Mrkev nakrájejte na malé špalíčky a uvařte v osolené vodě nebo na páře doměkka.
Mrkev slijte a dejte do mixéru spolu s oloupanou a na menší kousky nakrájenou cibulí. Přidejte česnek a sušené meruňky a rozmixujte na jemné pyré.
Směs přendejte do větší mísy, přidejte najemno nasekanou mrkvovou nať a koriandr, slunečnicová semínka, citronovou šťávu, koření, strouhanku a rozšlehané vejce.
Důkladně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
Zkuste vytvarovat malou šišku. Pokud je směs příliš řídká, přidejte strouhanku.
Mokrýma rukama tvarujte ze směsi malé šišky a pokládejte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem.
Plný plech dejte na hodinu do lednice aby kofty ztuhly.
Připravte si dresing. Stonky petržele či koriankru nasekejte na menší kousky, dejte do mixéru spolu s majonézou a rozmixujte dohladka.
Po hodině vytáhněte kofty z lednice, potřete rovnoměrně olivovým olejem a pečte v troubě rozpálené na 230°C asi 30 minut, dokud na povrchu nezezlátnou.
Nechte mírně vychladnout a podávejte s bylinkovým dresingem ze stonků.
Žádné komentáře:
Okomentovat